FR NL EN

“Klavergras” school – Anderlecht

© Foto’s genomen door ARTER

 

Nieuwe school voor 750 leerlingen en een sportzaal volgens de passief-norm.

Het project is een laureaat voor de BATEX-wedstrijd van 2013 en wenst een voorbeeld te stellen voor de energetische en duurzame bouwtechnieken, maar is eveneens een voorbeeld voor de leerlingen om te leren omgaan met energie door hun een attitude aan te leren en de juiste reflexen te ontwikkelen van energiehuishouding.

 

Opdracht van het studiebureau:

Energetisch concept/duurzaamheid

Elke bestemming heeft een specifieke studie ondergaan om de corresponderende technieken te kunnen invullen wat betreft energetische benodigdheden, isolatie, ventilatie, zonnewinsten, verlichting, regeling, enz.

Voor elke parameter die een invloed heeft op de energetische prestaties is er een optimalisatie doorgevoerd van de technische mogelijkheden en dit in coherentie met de vragen van de opdrachtgever en het architecturale gegeven.

Deze optimalisatie heeft het toegelaten een algemene hoge energetische performantie te kunnen bereiken en om de criteria van de passieve bouw te kunnen bereiken.

Primaire energiebehoefte: 58 kWh/m2.jaar

Netto warmtebehoefte: 11 kWh/m2.jaar

Het duurzaamheidskarakter wordt aangehaald door middel van een verscheidenheid van parameters, het verminderde gebruik van grijze energie door middel van duurzame bouwmaterialen die weinig onderhoud vergen, het maximale gebruik van groendaken, het hergebruik en behandeling van regenwater, enz.

De toegepaste studies zijn voorstudie van mogelijke hernieuwbare energievormen; Haalbaarheidsstudie van energetische oplossingen; Certifieringsstudie van de passiefbouw; Dynamische studie met het programma TRNSYS; Verlichtingsstudie met het programma ECOTECT; EPB-studie; Studie speciale technieken; Hergebruik en behandeling van het water.

Verluchting: opdeling van de verluchting en de verwarming om een adequaat warmte comfort in elke ruimte te verzekeren onafhankelijk van de verandering van de bezetting en zonder interferentie tussen de ruimtes.

Zonnewinsten: gebruik van glas met een hoge bezonningsfactor, constructieve methode in geprefabriceerd beton om een hoge warmtetraagheid toe te laten, uitstekende zonweringselementen die schaduw voor de large ramen in zomer bieden maar laagste zonnestralen in winter laten doorgaan.

Koude behoeften: voor het project werd een passieve strategie om de oververhitting onder controle te houden uitgevoerd om een warmtecomfort zonder koude behoefte te verzekeren.

Verlichtingsbehoeften: optimalisatie van de daglichttoetreding, de daglichtfactor is hoger dan 5 % in de klassen, daglicht autonomie is 50 % in de klassen, zonweringen; verlichtingstoestellen met hoog rendement en elektronische ballast voor de het gehele project; beheer van de kunstmatige verlichting door lichtsensoren in functie van de daglichttoetreding; beheer van de verlichting van de sportzaal voor de rendementsniveaus “training” en “wedstrijd”; het lichtrendement is minder dan 2 W/m²/100 voor de klassen en de cafetaria; het lichtrendement is minder dan 3,6 W/m²/100 voor de receptie en de gangen en verantwoordt wordt door een daglichttoetreding die weinig verlichting nodig heeft; het lichtrendement voor de sportzaal is minder dan 1,5 W/m²/100.

Sanitair warm water behoeften: de productie van sanitair warm water voor de schoolkeuken gebeurt met een condensatiegasketel. Voor de sportzaal gebeurt het via het ketelhuis en een gaswarmtekrachtkoppeling.

Beheer van het gebouw: DDC elektronische regulatie voor alle verwarming en verluchting installaties. De warmtekrachtkoppeling is ook aan de regulatie geïntegreerd om prioritair in verhouding tot de verwarmingsketels te werken.

Duurzaamheid van het gebouw: gebruik van duurzame materialen die weinig onderhoud nodig hebben; de klassen zijn modulaire en verwisselbare in functie van de behoeften.

 

Bouwheer

Gemeentelijke Administratie van Anderlecht

Architect

ARTER

Aannemer

CFE Brabant

Bedrag werken

3.151.783 €

Oplevering in 2016

Oppervlakte

9.100 m²

pirnay engineering mentions légales
© www.orangebleu.be